Find vej: Forside » Artikler » Vinduets historie: Det begyndte som et hul i taget

Vinduets historie: Det begyndte som et hul i taget

Lagt på antikguide.dk den 06-05-2015 af Automaster


Engang var det et glughul dækket af oksehud. I dag er det en topmoderne varmekilde. Vinduets historie byder på mere end bare glas og ramme. Oplev den på nyt museum.Vidste du, at de første vinduer bare var en åbning i taget, hvor røgen fra bondestenalderens arnesteder slap ud Og at vinduer med glas først dukkede op i Europa omkring år 1100 Et nyt museum fortæller historien om vinduet og tager de besøgende på en rejse igennem forskellige rum og tidsaldre.

Udstillingen er bygget op omkring en tidstunnel. En lille afdeling viser vinduets historiske oprindelse og fortæller, at de første lyrehuller i taget efter nogle tusinde år blev afløst af glughuller i facaden dækket af oksehud. Og så kan de besøgende selv vandre gennem tiden fra gotikken til barokken, klassicismen, romantikken og videre frem til vore dage, hvor vinduet fungerer som en topmoderne, gennemsigtig radiator.

”Der er sket en del,” konstaterer Lars Peetz-Schou, der arbejder som salgsdirektør hos Rationel Vinduer og har leveret flere vinduer til museet. ”Et vindue er ikke bare et stykke glas med fire pæne pinde omkring. Sådan var det engang, men moderne vinduer har nærmest taget forskud på fremtiden.”

Lars Peetz Schou forklarer, at vinduer af god kvalitet i dag er blevet så effektive til at udnytte solens stråler og holde på varmen, at de i praksis bidrager til en lavere varmeregning. Samtidig fås de med et hav af egenskaber som lyddæmpende glas, ekstra sikkerhed, friskluftsventiler, solafskærmning og vedligeholdelsesfri materialer.

”Og lur mig, om ikke vores ingeniører snart finder på noget nyt og ustyrligt smart. De knokler jo hver dag for at finde på bæredygtige løsninger til fremtidens byggeri,” siger Lars Peetz-Schou, der var med til åbningen af museet i april og blev imponeret over, hvor udførligt vinduets historie bliver fortalt.

”Den tidslinje er genialt lavet,” siger han. ”Der ligger et kæmpe arbejde bag den fortælling.”

Museet hedder Villum Window Collection og ligger i Søborg. Det er skabt af Villum Kann Rasmussens selskab VKR Holding, som ejer Rationel og adskillige andre virksomheder, der bringer dagslys, frisk luft og bedre miljø ind i menneskers hverdag.

Der er gratis adgang og åbent tirsdag og torsdag fra klokken 10-16.