Find vej: Forside » Artikler » Jul i Skovarbejderhuset

Jul i Skovarbejderhuset

Lagt på antikguide.dk den 25-11-2015 af Automaster


Der er julestemning i det lille Skovarbejderhus i Lunden ved Gammel Estrup i hele december måned. I adventsweekenden d. 11.-13. december bliver huset beboet af en modig familie på fire, der har valgt at prøve kræfter med tilværelsen som skovarbejder på årets barske tid.Den tredje weekend i advent danner det lille Skovarbejderhus i Lunden ved Gammel Estrup rammen om en ganske særlig juleoplevelse for en ellers helt almindelig østjysk børnefamilie. Familien flytter i denne weekend ind i det gamle hus, og må udskifte juleslik og chokolade med et æble og en håndfuld pebernøder. Familien må undvære elektricitet og rindende vand – og bevæge sig ud i vinterkulden, når de skal besøge det udendørs das. Den traditionelle julemenu skal tilberedes på brændekomfuret.

”Det er vores erfaring, at de familier, der overnatter i Skovarbejderhuset oplever helt nye måder at være sammen på som familie.
Samværet bliver mere intenst og nærværet større, når man ikke bliver forstyrret af telefoner, iPad og TV. Men mange bliver også overraskede over, hvor stort et arbejde, der ligger til grund for mange af de ting, vi i dag tager for givet. At få mulighed for at leve sig ind i fortidens vilkår på denne måde kan give et spændende og tankevækkende perspektiv på nutidens hverdag. Hertil kommer, at denne familie har valgt at bo i huset i nogle af årets mest barske måneder og også må indstille sig på skovens mørke og kulde”, fortæller Dorte Kook Lyngholm fra Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.

Skovarbejderfamiliens jul anno 1930
I museets åbningstid er man velkommen til at besøge familien i Skovarbejderhuset og få sig en kop kaffe og en snak om tilværelsens vilkår for fortidens landarbejderne.

I hele december måned kan man i huset også opleve udstillingen Jul i Skovarbejderhuset og få et indblik i, hvordan man der blev fejret jul i herregårdens arbejderboliger omkring år 1930.

Både på selve herregården og i Skovarbejderhuset er der hele måneden pyntet op til jul. Udsmykningen i Skovarbejderhuset er dog langt mindre prangende, end den man finder i herregårdens højloftede sale.
Skovarbejderfamiliens lille juletræ er pyntet med englehår og hjemmelavet juleklip, og indholdet i kræmmerhusene er beskedent. Familiens julepynt skulle være billig, og børnene kunne fx klippe julemotiver ud fra papirposer fra købmanden for at skabe julestemning i det lille hjem.

Jul for herskab og tjenestefolk
Udstillingen Jul i Skovarbejderhuset åbner d. 27. november og er en del af Gammel Estrup – Herregårdsmuseets juletilbud. Hele julemåneden kan man på selve herregården opleve særudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918, og i weekenderne er der aktiviteter for hele familien.

Skovarbejderhuset ligger i Lunden ved Gammel Estrup på vejen mod Randers. Man kan parkere på vigepladsen ved Randersvej og følge skiltene de få undrede meter op til huset.