Find vej: Forside » Artikler » Herregårdsmuseum sætter fokus på jul hos landarbejderne

Herregårdsmuseum sætter fokus på jul hos landarbejderne

Lagt på antikguide.dk den 26-11-2014 af Automaster

I de fine stuer, sale og gemakker på de danske herregårde fejrede greven jul med familiehygge og gæster fra nær og fjern. Men anderledes så det ud hos de mange arbejderfamilier, der boede under trange kår på landet. Man hyggede sig i familierne, men julen var også i høj grad forbundet med hårdt fysisk arbejde og mådehold. Med udstillingen Jul i Skovarbejderhuset, giver Gammel Estrup – Herregårdsmuseet de besøgende et enestående indblik i hvordan en arbejderfamilie på landet forberedte og fejrede jul omkring 1930. Allerede fra første søndag i advent blev skovarbejderhusets stue pyntet op med dekorationer og pynt fra naturen. Stuen blev kaldt ’julestuen’, og den var i hele juletiden hjemmets midtpunkt. Det var her, familien samlede sig de mørke decemberaftener og lavede juletræspynt som kræmmerhuse, julehjerter, musetrapper og engle i skæret fra petroleumslampen. I dagtimerne forberedte skovarbejderfamilien sig også til højtiden. Og der var meget at lave for den syv personer store familie, der var nogle af de nederste i hierarkiet på herregården.

”Faderen i familien tog dagligt hjemmefra for at udføre anstrengende skovarbejde – et arbejde der var hardt og til tider farligt, nar man for eksempel skulle fælde store træer med økse og en to meter lang sav. Mens han knoklede i skoven i al slags vejr, forberedte husmoderen i hjemmet sig pa julen med hjælp fra børnene. Og der var ogsa nok at se til, for der skulle bade laves julepynt, gøres hovedrent og laves mad og bagværk til højtiden”, forklarer projektmedarbejder Christian Rudbeck og fortæller, at familien ogsa skulle afse tid til at aflægge herregarden en visit, fordi greven typisk i anledning af julen inviterede landarbejdernes familie indenfor i de fine stuer.

Mød skovarbejderfamilien
At skovarbejderfamilien havde masser at se til i julen, far Gammel Estrup – Herregardsmuseets besøgende rig mulighed for at opleve i weekenden 13.- 14. december, hvor Skovarbejderhuset er fuld af liv og forskellige aktiviteter for store og sma.

” Man kan blandt andet hjælpe skovarbejderen med at save træstammer over med en ægte langsav, ligesom man kan komme med ham ud i skoven, nar han skal fælde et juletræ til Skovarbejderhuset. Og man kan ogsa være med til at lave sin egen juletræsfod”, siger Christian Rudbeck og fortsætter: ”Indenfor i Skovarbejderhuset breder julestemningen sig med duften fra køkkenet, nar husmoren laver risengrød og æbleskiver. I stuen kan alle være med til at klippe julepynt, som familien gjorde det i 1930, og man kan ogsa risikere at blive bedt om at hjælpe til med de mange huslige pligter”.

Udstillingen Jul i Skovarbejderhuset findes i det lille skovarbejderhus i Lunden ved Gammel Estrup og kan ses i perioden 29. november til 21. december 2014. Udstillingen er en del af Gammel Estrup – Herregardsmuseets juleudstilling Jul for Herskab og Tjenestefolk, som ogsa kan opleves inde pa selve herregarden. Parkering ved huset skal ske pa vigepladsen pa Randersvej, hvorfra man kan følge skiltene de fa hundrede meter op til huset.

Entre til Gammel Estrup – Herregardsmuseet er 85 kr – børn under 18 ar er gratis. Billetten gælder ogsa til nabomuseet Dansk Landbrugsmuseum.